Zelf beter worden en niet beter zijn als een ander

Deze uitspraak was duidelijk zichtbaar in de vele judo/jiujitsu sessies tijdens de budodag van de Judo Bond Nederland op zondag 7 april jl. op Papendal.

Meer dan 1000 actieve budoka’s in alle leeftijden, hadden zich ingeschreven voor de workshop(s) naar hun keuze. Deze dag gaf veel indrukken met plezier en bewegen.

Elke leeftijd kende wel een uitdaging om mee te doen. De opkomst van deze 11e budodag motiveerde vrijwel iedereen met luisteren, kijken en vooral meedoen. Enkele judoka’s op leeftijd hoorde je zeggen “Dit lukt me nog steeds.”

Wie dit heeft gezien en heeft meegemaakt kan constateren dat het beoefenen van judo en jiujitsu nog springlevend is. Complimenten voor de vele docenten van deze dag die hebben laten zien waar zij voor stonden.

De NVJJL  presenteerde 2 volle workshops

De training van Sven Borst en Tom Gerkema met vergeten en onbekende judotechnieken’ trok meer dan 60 deelnemers op de mat. De training had de doelstelling ‘leren en doorgeven’. Alles wat bijv. in het wedstrijd judo gezien wordt als dit mag niet meer’, wordt nooit meer naar voren gehaald en de volgende generatie weet niet dat dit ooit heeft bestaan. De realiteit is helder; wat je niet weet kun je ook niet trainen. Vandaar deze boeiende training van Sven en Tom met o.a. nierscharen en diverse beenklemmen.

De sessie ‘plezier in het les krijgen en plezier in het lesgevenvan Wim van de Sluis trok meer dan 20 deelnemers. Met eenvoud en humor wist hij iedereen aan de gang te krijgen. Zijn doelstelling was helder: ”reageer, blijf doorzetten en kijk wat je er zelf van maakt”. 

Op mijn vraag aan een 59-jarige deelnemer wat zijn reden was om deel te nemen, lachte hij: “Ik wil zelf beter worden en niet beter zijn als een ander”. Na deze uitspraak stond hij excuserend op omdat hij weer verder wilde gaan naar de volgende sessie.

Deze 11e budodag met veel inspiratie en motivatie mag een succes worden genoemd.