Pas de techniek aan op jouw eigen fysieke mogelijkheid

Deze uitspraak van Hendrik Koppe geeft aan dat niemand gelijk is en het voor iedereen anders uitpakt.

Hendrik Koppe gaf op zondag 14 april jl. de laatste NVJJL training van dit seizoen met volle overtuiging van zijn inzicht, kunde en ervaring. Zijn ervaringen zijn talrijk.

Hendrik werd 4 x 3e van Nederland in het zwaargewicht, 10 x Europees kampioen en 12 x wereldkampioen bij de veteranen. Een overzicht waar je stil van wordt. Met zijn leeftijd van 62 jaar weet hij tot op de dag van vandaag vele judoka’s te inspireren. Met zijn Uchi-mata en Harai Goshi wist hij de 22 deelnemers te inspireren en benadrukte wat de tools zijn om deze technieken te maken. Opvallend is dat Hendrik Koppe als wedstrijd judoka complimenteert, signaleert en vooral duidelijk corrigeert. Zijn uitspraak met uchi-komi slijp je de technieken eringeeft aan hoe belangrijk het is om natuurlijke bewegingen te maken en te kijken in welke richting je wenst te gaan.

Zijn leerfases en ervaringen uit het verleden hebben hem gemaakt tot wie hij nu is. Zijn leven is een ‘way of life’. Veel geleerd van diverse grootmeesters zoals Wim Ruska. Maar ook de aanpak vanuit het worstelen heeft daarin een bijdrage geleverd.

Uiteindelijk gaat alles om respect, omgaan met anderen en anderen helpen om zich te ontwikkelen. Dat betekent dat je jezelf ook kunt ontwikkelen, aldus Hendrik Koppe. Naast de wijze van leren en aanleren zijn de uitspraken van hem in deze training ook noemenswaardig. ‘Je tegenstander dwingen om in je worp te komen’ geeft aan dat blijven bewegen en weten wat je doet heel belangrijk is om tot resultaat te komen. Ook in het ne-waza wist Hendrik te overtuigen dat de snelheid van handelen niet de snelheid van de techniek is. Elke beweging bouwt hij op met de verklaring van waarom en hoe!

Hendrik Koppe, een pretentieloze leraar die op inspirerende wijze overkomt. Met de kleine momenten die je krijgt aangeboden van zijn uchi-mata is het net iets anders maar beslist toegankelijk. We hebben in deze les geleerd dat fouten niet bestaan, maar wel dat het anders kan.