NVJJL Judo-dag “De kunst van het verplaatsen” met anders denken en toepassen

Deze titel kwam exact overeen met de momenten van trainen tijdens de NVJJL judo-dag op zondag 23 april jl. in Wijk bij Duurstede.

Voor deze judo-dag heeft het bestuur Manuel Martins 7e dan uit Portugal uitgenodigd.
Zijn reis naar Nederland is beslist de moeite waard geweest. Wat deze grootmeester liet zien was van grote meerwaarde voor de 40 deelnemende judoka’s.

Manuel Martins liet zien dat het voorbereiden om tot een worp te komen niet iets vanzelfsprekend is. Hij liet de groep ruim 30 minuten werken met diverse pakkingen uit verschillende richtingen met bewegen naar de gewenste positie.

Zijn insteek om iets te doen is simpel: pak een paar technieken: teveel wordt toch vergeten. Als je die begrijpt dan kun je diverse variaties maken.

De warming up bijvoorbeeld was gerelateerd aan het situationeel ne-waza. Niet altijd even makkelijk, maar beslist doelgericht. Het mooie hiervan is dat wij denken dat we veel weten, maar door deze aanpak word je teruggebracht in “wat kunnen we nog veel leren”.

Manuel Martins is veelzijdig in zijn vaardigheden. Zijn reputaties is intens met het geven van veel clinics. Niet alleen in Portugal maar ook in Spanje en nu na 5 jaar weer in ons land.

Een bescheiden leermeester die ziet, constateert en veelzijdig is in diverse vaardigheden.
Zijn training is doordringend, wat een gevoel geeft van “verbazingwekkend”. 
Dat laatste hebben alle NVJJL deelnemers ervaren. Met zijn brede kijk op het judo
zorgde Manuel Martins ervoor dat iedereen zijn kennis van vaardigheden mee mocht nemen.

Enkele reacties van deelnemers:

  • Unieke bewegingen die we normaal niet maken
  • Hoog tempo met veel informatie. Interessant
  • Praktisch, technisch en goed toepasbaar