Koji Komata: “luister, denk, reageer en bevestig”

De 2e training van dit seizoen had een bijzonder tintje.

Doordat Koji Komata voor de 17e keer ons land bezocht om van 27 september tot 4 oktober trainingen te verzorgen, was zondag 1 oktober jl. zijn trainingsdag voor de NVJJL om in samenwerking met IMAF kodokan Nederland deze Japanse leermeester wederom te mogen begroeten. Met dank aan Joop Pauel en Richard de Bijl die hem een week lang hebben bijgestaan. De realiteit van “Wij willen meer kennis” heeft zijn komst bewezen. 275 judoka’s hebben in de week van Komata de trainingen gevolgd.

 

54 judodocenten hadden zich bij de NVJJL ingeschreven om de “keypoints” van het kime no kata en het katame no kata te trainen. Daarnaast waren ook aanwezig de Franse docenten Patrick Bigot 7e dan, lid van het Franse Hogere dan-college Judo en Serge Furlan 5e dan.

Een leerzame dag met diverse bevestigingen. Wie de ervaring kent met de aanwijzingen van Koji Komata, ervaart een leermeester die de controle opeist tot in het kleinste detail. Hij benadert “neutraal” en niet wat we allemaal zien op video e.d.  Veel van onze aangeleerde technieken werden omgezet in een duidelijke benadering. Voor velen van ons lastig om nu ineens anders te moeten denken en handelen. Komata is daar duidelijk in. “Wat zegt het boek?” Het boek is de leidraad om niet af te wijken van wat we hebben afgesproken.

In de ochtend was het kime no kata wat de aandacht kreeg. Als uitvoerende modellen waren de experts Yoeri en Mischa Fransen uitgenodigd om hun bijdrage hier in te leveren.

Na de pauze werd de 1e serie van het katame no kata doorgenomen. Hiervoor waren de experts Tycho van de Werff  en David  Lefevere uitgenodigd.

In ons land wordt er vaak getraind met veel vragen en denken dat wat we doen goed is.

Komata is daar duidelijk in: het is goed of fout. Begrijpen waar het om gaat is de basis en de rest staat omschreven. Hanteer deze denkwijze en past die toe: op die manier zul je groeien met de bevestiging die je tijdens de training meeneemt.

 

Koji Komata komt graag naar ons land. Hij ziet het als een intense vriendschap die hij mede met Joop Pauel en Richard de Bijl heeft opgebouwd. Voor de 17e keer ons land bezoeken ziet Koji Komata als een geschenk. Als dank kreeg hij van Ad Rebel de NVJJL handdoek met zijn naam erop aangeboden.