Het thema geeft een doel, maar de technieken daarin zijn middelen om je doel te bereiken”.

Tijdens de laatste NVJJL training op zondag 26 november jl. in Lelystad gaf Eric Bos 7e dan- judo in blok 1 van zijn training aan dat een verbinding tussen randori en kata altijd een versterking weergeeft. In zijn onderzoek constateert Eric dat het een nuttige invulling is voor zowel de wedstrijd judoka als de judoka die kata beoefent. 

 

Opmerkelijk is dat in Japan de wedstrijd judoka(‘s) vrijwel allemaal kata beoefenen of dit hebben gedaan. Zij beheersen kata als vanzelfsprekend. Iets wat je in Nederland nagenoeg niet ziet. Bij ons is het een keuze. In Japan voelt de wedstrijd judoka dat het een versterking geeft in zijn doelstelling om nog beter te kunnen judoën.

In blok 2 gaf Eric Bos aan dat wanneer je als examinator kijkt, je goed moet opletten wat je ziet in een combinatie/verbinding. Vaak wordt deze zodanig uitgevoerd dat het niet een echte combinatie/verbinding is. Kortom: een verbinding tussen 2 worpen moeten ook volstaan met 2 balansverstoringen, anders is het geen verbinding. Vaak zien we een uitlokking of voorbereiding. Jammer, dat is niet zoals het moet!. De 1e aanval is vaak niet echt, er is te weinig randori gemaakt om helderheid te kunnen creëren.

 

Deze inspiratie training werd bezocht door 28 judoka’s, die getrakteerd werden op veel variatie en uitdagingen. Uiteraard een bijeenkomst waar over nagedacht mag worden en ons zelf een duw geeft om te blijven trainen in de realiteit van het judo.

 

Eric Bos een judoka/docent die altijd op zoek is naar mogelijkheden en het uitbouwen van die momenten die wij vaak over het hoofd zien. In deze training is dat duidelijk naar voren gebracht.