“Hoe krijgen we kinderen enthousiast voor wedstrijd judo”

De 1e training van het nieuwe seizoen op zondag 24 september jl. was een leerzame training voor de 12 deelnemende judodocenten om zich te verdiepen hoe je kinderen kunt stimuleren in het wedstrijdjudo. Voor deze training was uitgenodigd Thijs Linsen, regiotrainer zuidoost van de JBN en hoofdtrainer bij sportschool Essink in Eindhoven.

Zijn insteek van deze training was ”Out of the box” om elkaar beter maken en om met elkaar te leren.

 

Thijs Linsen een judodocent die met zijn lichaamstaal en directheid weet waar hij het over heeft. De open vraag voor aanvang  “wat verlangen jullie van mij/” heeft hij in de 2 uur durende training voldoende beantwoord en behandeld.

De deelnemende judoka’s die zelf ook judotrainingen verzorgen, waren alert met wat werd aangeboden.

 

Thijs Linsen gaf aan ‘ga je bagage uitstallen en ga aan de gang’ . Enkele punten die aandacht verdienen zijn:

  • Een wedstrijd dien je aan een kind uit te leggen. Maak groepjes en ga aan de gang.
  • Beleef en train vanuit één worp je wedstrijd/spel. Hieruit ontstaat nieuwsgierigheid. (onze valkuil is dat wij te veel willen doen in een te korte tijd)

 

Thijs geeft aan dat wij leraren de inspirators zijn voor motiveren en inspireren. Dat betekent 100% inzet waardoor de energie wordt overgenomen. Geef complimenten: niet alleen verbaal maar ook een waardering d.m.v. lichaamstaal. Kinderen zijn gevoelig voor wat goed gaat.

Een belangrijk moment mag zijn dat je een judoka tot 12 jaar moet laten doen en laten gaan in wat ze kunnen. Vanaf 12 jaar meer investeren door meer inhoud te geven.

Vertel kinderen tot 12 jaar niet iets wat ze niet kunnen. Let maar op coaches tijdens een randori.

 

De deelnemers werden voortdurend met een opdracht bezig gehouden. Van 5 uchikomi vormen tot aan diverse afgebakende opdrachten. In deze training werd veel gediscussieerd  met de stelling “hoe en waarom”. Opvallend was dat in de korte pauze de docenten volop in gesprek waren met elkaar en hun ervaring deelden.

 

Voor Thijs Linsen is judo stoeien met regels. En…….hoe kan ik je beter maken dan gisteren.

Een leerzame training die je langzaam moet sturen, want ruim 80% van onze jeugdjudoka’s doen (nog) niet aan wedstrijden.