Geloof in je eigen kunnen met inspiratie en nieuwe ideeën

Een slogan die zich heeft bewezen in de training Sprankeling in Jeugdlessen’ op zondag 4 februari jl. in Wijk bij Duurstede.

Wie op zoek blijft naar plezier in het lesgeven aan kinderen en openstaat voor nieuwe leermomenten zal zich ontwikkelen. Dat alles kost energie, maar je krijgt er uiteindelijk veel vakkennis voor terug. Evenals het vorig seizoen gaf deze training door Thijs Holtermann en Christiaan v.d. Hoek voldoende leermomenten met nieuwe inzichten.

52 judoleerkrachten hebben in deze training geleerd dat het niet gaat om goed of fout maar hoe jij ermee omgaat om kinderen te inspireren.

20 docenten kregen in het eerste blok een training van Thijs Holtermann om zich te verdiepen in de kracht van kyu-graden. 32 docenten gingen mee met Christiaan v.d. Hoek om zich te bekwamen in gewone technieken die je nog bewegelijker kunnen maken. Beide docenten gaven aan dat lesgeven gepaard dient te gaan met inspiratie waarin veiligheid en vertrouwen bij het kind centraal moeten staan. Na een uur trainen werden de twee groepen gewisseld van docent.

 

Thijs Holtermann legde na afloop van zijn training de groep uit hoe hij met een overzichtelijke manier zijn leerlingen met handvatten tot de volgende kyu-graad brengt. Alle deelnemende docenten mochten een exemplaar met de opbouw van een kyu-graad meenemen.

Zowel Thijs als Christaan hebben gewerkt met werkvormen van samen doen, plezier en vooral positief reageren. We mogen concluderen dat deze aanpak de grondstoffen zijn van een gezonde judo-les zonder stress, angst of prestatie. Het was voelbaar dat in deze trainingssessie een behoefte was van bevestiging, meer mogelijkheden en hoe het eventueel anders kan. Niet voor niets dat de aanwezige leraren B hun eigen lesgevers meenamen naar deze training.

De vraag aan enkele deelnemers: “Waarom deze training”

  • Ik wil doorgroeien na 5 jaar assistent te zijn.
  • Inspiratie en ideeën opdoen.
  • Opzoek naar nieuwe momenten.

Iedereen was ervan overtuigd dat je al ruim 75% weet, maar net die 25% waarnaar we op zoek zijn geeft de meerwaarde. Een belangrijke tip was : “Blijf jezelf en laat je niet misleiden om boven jezelf uit te stijgen. Dit kost veel energie en je wordt er doodmoe van”.  Aan het eind van deze boeiende training kregen alle deelnemers een certificaat van deelname. Met gevolg dat 8 niet NVJJL leden zich gingen inschrijven als geregistreerd NVJJL lid.