Probeer in de techniek het maximum eruit te halen

Kijk eens naar de inhoud van de techniek: werk daaraan maar ook daarin
Deze opmerking was de rode draad van de jiujitsu workshop op zondag 9 oktober jl.
in Wijk bij Duurstede o.l.v. Hans Roos, 7e dan jiujitsu. Een vakkundig docent die ruim 44 jaar bezig is met jiujitsu en elke keer weer het maximale uit zijn denk- en doe-wijze wil halen.

In deze NVJJL training, waaraan door 22 deelnemers werd deelgenomen, werd de groep vaak op komische en realistische wijze benaderd om hen ervan te overtuigen hoe belangrijk het is om een totale controle te maken van wat je doet.

De open vraag naar de groep “wat is techniek?” werd breed beantwoord met de woorden:
controle, verdediging, effectiviteit, efficiënt, kwaliteit van uitvoering en balansverstoring.
Steeds meer mensen onderwijzen zich in div. vechtsporten, met name de 30-plussers.

 

“Probeer af te stemmen in je zelfverdediging”, was het advies van Hans Roos. “Wij willen vaak creatief bezig zijn met allerlei bewegingen. Of dit effectief is, is de vraag. Het is belangrijk om je lichaam te kennen en te beheersen”. Het voorbeeld van effectief draaien vanuit je heup gaf een complete meerwaarde aan.

Vanuit zijn ervaring benadrukt Hans dat de weg er naar toe uiteindelijk het belangrijkste moment is om daarna tot je techniek te komen. Hans Roos, een jiujitsu docent die veel beeldvormingen creëert met hedendaagse voorbeelden.

Het advies luidt: “wij als jiujitsuka’s mogen vastpakken en atemi’s geven. Werk in je les met veel volgtechnieken om je technieken te beheersen en te verbeteren. Maar…… doe alles realistisch”.

Wie deze training goed heeft gevolgd, kon opmaken dat de snelheid in de beweging de impuls is van jouw inzet om dit over te brengen op die ander. Met andere woorden: werk vooral met realiteit wat inhoud uitstraalt. Ook dit keer weer een NVJJL training waar over nagedacht mag worden.